X

Blog

Bobowaardig

10 april 2014

Afbeelding:  Bobowaardig

Het was een heerlijke dag vandaag. Niet alleen omdat het zonnetje -alweer- scheen en ik vanmorgen door een prachtig landschap naar het mooie Klarenbeek reed, maar vooral omdat alles klopte. Op het programma stond de vierde conferentie van het AOC Raad project ‘Voorop in de Vergroening’.

Ik kan het me nog goed herinneren, de startconferentie van het project in 2009, toen nog 'Groene Urgentie'. Het begon allemaal met het Manifest, dat door niemand minder dan minister Verburg (LNV) en nog wat andere bobo’s uit onderwijs en bedrijfsleven werd ondertekend. Een manifest, tja…wat is dat eigenlijk? Wikipedia noemt het 'een beknopte, meestal puntsgewijze, weergave van de stand- en/of uitgangspunten van een mens of een groep'. In dit geval voor de nieuwe duurzame en groene economie en daarbij horend innovatief groen onderwijs.  Het manifest werd prachtig voorgelezen door de bobos en het publiek knikte instemmend. Daarna volgde een programma met een aantal voorbeelden uit de praktijk. Die de organisatie (ik kan het nu wel vertellen: dat was nog best lastig) bij elkaar had gezocht. Het was mooi, gezellig en leuk, het was hoopvol. Maar het klopte nog niet helemaal.

Nu zijn we 5 jaar verder. Voor de conferentie in Klarenbeek konden we kiezen uit tal van inspirerende voorbeelden uit het bedrijfsleven. Alle AOC’s gaven in duo’s workshops over hun ervaringen met duurzaamheid en vergroening.  En we kregen maar liefst 28 'Greening the City' inzendingen van de scholen voor de prijsvraag!

Voorop in de Vergroening is geen project meer, maar is een beweging geworden. En dan lijkt het ineens of alles ook klopt, raakt en bruist. Allemaal willen we graag denken zoals (bouwer van de duurzame locatie Veerkracht) Sam Verwaijen: “ik denk niet 'out of the box', want ik zit er niet in”.  Worden we plaatsvervangend trots als architect Niek Roozen de Nederlandse innovatie en vakmanschap onder kwekers, hoveniers en lanschapsarchitecten roemt. Leven we mee met de jury die een winnaar moet kiezen uit drie inzendingen die allemáál goed zijn. En herkennen we ons allemaal in de omvorming van de ego-economie naar de eco-economie.

Als medeorganisator is het ook heel fijn als zo’n dag organisatorisch vlekkeloos verloopt. Zonder haperende techniek of andere rampen. Met een aansprekende locatie en lekkere versnaperingen. Mensen die moeiteloos hun weg vinden naar de workshops. Wat ook zeker bijdroeg aan de goede sfeer, was de aanwezigheid van onze leerlingen voor de prijsvraag battle. Stoere mbo-mannen uit Barneveld (mét groene stropdas), crea-bea’s van de Groene Campus en de jonge vmbo-leerlingen van Wellantcollege. Die laatsten leukten onze bijeenkomst behoorlijk op. Want zeg nou zelf: een gillend enthousiast publiek doet het altijd goed op conferenties! En die enthousiaste reactie was niet alleen omdat ze wonnen, maar vooral omdat onze half jaar geleden geboekte dance-act, finalist bleek te zijn van 'Everybody Dance Now'!

Vandaag klopte het helemaal. Inhoud, inspiratie, sfeer, techniek, locatie én een niet gepland vip - 'ik wil met je op de foto' - moment voor de vmbo-leerlingen. Volgens mij kunnen we volgend jaar met een gerust hart weer eens een bobo uitnodigen.  

 

 

<< Naar overzicht

Reacties:

Uw Reactie:


Om spam tegen te gaan dient u de uitkomst van de som in te vullen