X

Blog

Wat robots niet kunnen... en jij wel!

19 december 2017

Een warme sociale context is essentieel voor het creativiteit en het kunnen bedenken van oplossingen. Dat ontdekte hoogleraar en onderzoeksdirecteur aan de Harvard Business School in Boston Teresa Amabile. Hoe warmer en veiliger de sfeer op je werk, hoe beter je functioneert.

Teresa weet waar ze over praat, want ze doet al vijfendertig jaar onderzoek naar ‘geluk op het werk’. Gelukkige medewerkers verhogen de productiviteit, was de conclusie van een grootschalig onderzoek dat zij uitvoerde (zie ook haar boek: ‘The Progress Principle’).

Werkgeluk blijkt niet alleen te worden veroorzaakt door beloning in geld of erkenning. Belangrijker is het gevoel te hebben ‘iets te hebben bereikt’. En dat wordt vooral getriggerd door kleine successen, zoals het slagen van een taak of een opdracht. “Hoe vaker mensen die kleine overwinningen op de werkvloer ervaren, hoe groter de kans dat ze ook op de lange termijn creatief en productief zijn”, zegt Amabile.

Maar er kwam nog iets verrassends uit het onderzoek. “Erkenning is niets, wanneer er geen gevoel is van vooruitgang. We voelen deze waardering vooral door het krijgen van persoonlijkesteun. Van aanmoediging, vriendschap, van echt contact op de werkvloer.”

Een geruststellende gedachte in tijden dat de techniek het dreigt over te nemen en alles lijkt te draaien om productiviteit, robotisering en meetbare doelen. De menselijke erkenning en waardering is dus absoluut een voorwaarde voor ons werkgeluk. Of zoals Teresa het prachtig omschreef toen ze in september in Nederland was om te spreken over dit onderzoek: “Hoe meer vreugde en liefde op de werkvloer, hoe groter de creativiteit.” 

<< Naar overzicht

Reacties:

Uw Reactie:


Om spam tegen te gaan dient u de uitkomst van de som in te vullen