X

Blog

Nooit meer leuker?

15 december 2014

Afbeelding:  Nooit meer leuker?

Gisteren herleefde Digitaal Hit FM voor één dag. Digitaal was een radiostation uit Baarn, uit de tijd dat radiopiraten populair waren. Voor het eerst werd volop teruggeblikt op de geschiedenis van het geliefde station, dat precies 25 jaar geleden ophield te bestaan.
Geschiedenis wordt pas echt geschreven wanneer er een flinke tijd is verstreken. Dan kun je gebeurtenissen plaatsen in het perspectief van de tijd. Nog interessanter, meestal ook het doel van schrijven van geschiedenis, zijn de gevolgen ervan die zichtbaar worden de jaren erna. Elke gebeurtenis heeft zijn effect. Bram Vermeulen schreef er ooit een mooi liedje over: ‘ik heb een steen verlegd, in een rivier op aarde’. Door het verleggen van die steen, stroomde de rivier voor altijd anders.

De geschiedenis van 25 jaar geleden herleefde en daarmee de mooie verhalen. Wat waren we eigenlijk brutaal en moedig, dat we zo maar overal zenders en masten neerzetten en die ook nog beklommen in weer en wind. Wat waren we ondernemend, want naast het radiostation kwam er ook een stichting (om de reclamegelden wit te wassen), een drive-inshow, een eigen nieuwspamflet, een promotieteam en een Amerikaanse bus om locatie uitzendingen mee te verzorgen.
Wat waren we slim, om het bij de gemeente zo te regelen dat we uiteindelijk werden gedoogd als illegale zender en jarenlang ons gang mochten gaan (ok, het hielp wel dat een aantal ouders van dj’s in de gemeenteraad van Baarn zaten). En hoe kon het toch eigenlijk dat niemand werd betaald en alles reilde en zeilde zoals het hoorde, in een soort natuurlijke hiërarchie?
En vooral: wat waren die programma’s toch creatief, origineel, eigenlijk best heel erg goed.

Het was heerlijk, een dagje ‘down to memory lane’. Maar wat vooral indruk maakte, was de betekenis die het radiostation heeft gehad voor alle mensen die er hebben gewerkt. Door alle verhalen die er –on air én off-air- werden verteld, was die impact voelbaar. De invloed op (meer dan de helft van) de medewerkers die hun brood verdienen in de media, kunnen we gerust een flinke steen in de rivier noemen. Geleerd te ondernemen hebben we ook, bijna de helft van de ex-digitalers heeft een eigen bedrijf. Vriendschappen voor het leven (én huwelijken) zijn ontstaan, toch ook op z’n minst goed voor een aantal kiezelstenen. Het samenwerken, de lol die we hadden, het van elkaar leren en de vertrouwdheid onderling, het vormde alle jonge mensen die er werkten. De uitspraak van Ruud de Wild die dag spreekt boekdelen: “Na Digitaal werd het nooit meer leuker”.

Alsof er zaterdag geen 25 jaar tussen zat, pakten we de draad met elkaar weer op. Want anders dan bij een gewone reünie, werden er dit keer niet alleen herinneringen opgehaald. Er zijn ook nieuwe herinneringen gemáákt. Zo’n 20 mensen kropen achter de microfoon en nog minstens 10 kwamen langs om hun verhaal te doen. Tien uur lang werd er opnieuw radiogeschiedenis geschreven. Dat klinkt misschien een beetje gewichtig, maar het borrelde, bruiste en kriebelde. De muziek klonk heerlijk. We konden het nog… en oh, wat was het leuk!

Op 13 december 2014 hebben we opnieuw een steen(tje?) gelegd in de rivier. Hoe zal dit stukje geschiedenis invloed hebben op de toekomst en de mensen die erbij waren? Zeker als we denken aan de nieuwe mogelijkheden op het gebied van digitale (!) radio. En met het oog op al dat talent van toen én nu, inmiddels volwassen en een stuk wijzer. En met het enthousiasme en de vibe van afgelopen zaterdag in gedachten.

Rivieren stromen zoals ze gaan, en het antwoord hierop weten we misschien pas over een paar jaren. Maar wie weet, wordt het tóch nog een keer leuker!

Deze blog werd geïnspireerd door een songtekst van Bram Vermeulen, ‘De Steen’. Ik beloof plechtig dat ik deze plaat zal draaien op de radio, de volgende keer dat ik in de gelegenheid ben.

Foto's en opnames van de dag vind je op de Facebokepagina van Digitaal Hit FM en op de FB pagina van het evenement.

Interview met Ruud de Wild op Youtube (beeld)

<< Naar overzicht

Reacties:

Uw Reactie:


Om spam tegen te gaan dient u de uitkomst van de som in te vullen