X

Blog

Duurzaam lampje

10 maart 2014

De lamp op de overloop was kapot. Dus op het boodschappenlijstje stond: nieuwe lamp. Makkelijk zat. Dat dacht ik tenminste.

Aangekomen bij het schap met lampen in mijn plaatselijke Albert Heijn werd me al snel duidelijk dat ik niet zo even een nieuwe gloeilamp uit het rek kon grissen.
Gloeilamp, ja ik weet het, die zijn al tijden niet meer te koop. Maar in mijn 40 brein is een lampje nog steeds zo’n lekkere ronde en vooral betaalbare gloeilamp. Echter, de keuze uit lampen is anno 2014 enorm. Spaarlamp of LED? Welke sterkte (hellup wat is er gebeurd met 40 of 60 watt?). Softtone of niet? Het meest verbaasd was ik over de levensduur die uitbundig werd aangeprezen. Gaat minstens 20 jaar mee! Voor slechts 25,95.

Als je dat uitrekent is zo’n lamp natuurlijk veel voordeliger dan de gloeilamp. En zuiniger in energieverbruik. En beter voor het milieu. Ja, ja ik wéét het, maar jee, 20 jaar! In welke staat zou mijn overloop dan zijn? Verbouwd tot die mooie loftachtige bovenverdieping waar ik nu nog van droom omdat mijn twee prepubers er nog huizen? Erg leeg omdat ik dan met mijn campertje door Europa tour? Of verhuurd omdat ik tijdelijk ben neergestreken op een tropisch eiland (met dito man)?

We zijn zo gewend aan een wegwerpmaatschappij dat een levensduur van een artikel van 20 jaar gewoon een beetje …eh.. eng is?

Tja, dit schoot natuurlijk niet op. Deze mijmeringen brachten geen licht op mijn overloop. Uiteindelijk besloot ik tot LED lamp Philips ‘beste keus’ mee te nemen. Heel duurzaam, gaat 15 jaar mee. Ik moest 15 euro 95 afrekenen. Daar krijg je dan wel mooi licht voor. En een goed gevoel.

<< Naar overzicht

Reacties:

Uw Reactie:


Om spam tegen te gaan dient u de uitkomst van de som in te vullen